Home Artykuły Jak usunąć zdjęcia z iPhone’a, ale nie z iCloud?
Jak usunąć zdjęcia z iPhone’a, ale nie z iCloud?

Jak usunąć zdjęcia z iPhone’a, ale nie z iCloud?

0

Synchronizacja zdjęć pomiędzy iUrządzeniami i iCloud to bardzo wygodna rzecz. Jednak problem pojawia się wtedy, gdy chcemy usunąć zdjęcia z iPhone’a, jednocześnie zostawiając je w iCloud. Wbrew pozorom taka operacja jest możliwa do wykonania. Jak odzyskać miejsce na iPhonie, usuwając stare zdjęcia, ale zachowując je na iCloud?

iCloud to domyślne miejsce przechowywania wszystkich zdjęć i filmów zrobionych przy pomocy iPhone’a. Każde zdjęcie wysłane jest do chmury, a w telefonie zostaje jedynie jego miniaturka. Takie rozwiązanie ma zalety, ale i wady. Wysyłanie zdjęć do iCloud oszczędza miejsce w pamięci telefonu. Jednak to działa także w drugą stronę. Jeśli usuniesz dowolne zdjęcie na iPhonie, zostanie ono również usunięte z iCloud. W zależności od potrzeb możesz wypróbować kilka metod, które umożliwiają usuwanie zdjęć z iPhone’a, ale nie z iCloud. Więc jak usunąć zdjęcia z mojego iPhone’a, ale nie z iCloud?

Wyłącz iCloud

Synchronizacja zdjęć iCloud jest domyślnie włączona na każdym iPhonie. Dopóki na Twoim koncie iCloud jest miejsce, automatycznie synchronizuje się ze Zdjęciami na iPhonie. Krótko mówiąc, każde zdjęcie z iPhone’a ma swój odpowiednik w iCloud. Każde zdjęcie usunięte z iPhone’a jest również usuwane z iCloud do momentu włączenia synchronizacji.

Jak wyłączyć synchronizację iCloud

Uruchom aplikację Ustawienia na iPhonie i dotknij wizytówki Apple ID ze swoim imieniem i nazwiskiem widocznej w górnej części ekranu. Na karcie Apple ID wybierz kolejno iCloud > Zdjęcia. Przesuń przełącznik dla Zdjęć iCloud w lewo, aby wyłączyć synchronizację. Po wyłączeniu synchronizacji między iPhonem a iCloud możesz bezpiecznie usuwać zdjęcia z iPhone’a.

Twórz kopie zapasowe zdjęć za pomocą alternatyw iCloud

Kolejnym rozwiązaniem jest skorzystanie z chmury innego dostawcy jako kopii zapasowej zdjęć. Możesz wybierać pomiędzy Zdjęciami Google, Dropbox, Microsoft OneDrive lub dowolnego innego. Zwłaszcza Zdjęcia Google to idealne rozwiązanie do przechowywania zdjęć do tworzenia kopii zapasowych zdjęć, które mają być niezależne od iCloud.

Na początek pobierz z AppStore i uruchom aplikację Zdjęcia Google. Zaloguj się do Zdjęć Google przy użyciu konta Google, którego chcesz użyć. Dotknij swoje zdjęcie profilowe Google w prawym górnym rogu i z menu wybierz Włącz kopię zapasową. Teraz wybierz ustawienia Kopia zapasowa i synchronizacja, i określ czy przechowywać zdjęcia w ich oryginalnej rozdzielczości lub obniżonej jakości. Wybierz Potwierdź, aby rozpocząć proces tworzenia kopii zapasowej.

Tworzenie kopii zapasowej może zająć trochę czasu, w zależności od liczby zdjęć i filmów. Po zakończeniu procesu synchronizacji wybierz i usuń dowolne zdjęcie z aplikacji Zdjęcia iPhone’a. Nadal możesz wyświetlać wszystkie kopie zapasowe zdjęć i filmów w aplikacji Zdjęcia Google i Zdjęciach Google w internecie. Możesz je także usunąć tylko ze Zdjęć Google, pozostawiając kopię w iPhonie.

Użyj alternatywnego konta iCloud

Korzystanie z kilku kont iCloud na jednym iPhonie nie jest zabronione. Co prawda wylogowanie się z jednego konta iCloud i korzystanie z innego konta iCloud to kłopotliwe obejście, ale dzięki temu możesz zachować swoje zdjęcia w iCloud podczas usuwania ich z iPhone’a. Stare konto iCloud będzie miało zsynchronizowane zdjęcia przed wylogowaniem, podczas gdy możesz używać nowego konta iCloud do synchronizowania wszystkiego od tego momentu. Rozważ to rozwiązanie, jeśli masz obszerną kolekcję zdjęć i chcesz zachować je w ekosystemie Apple i mieć do nich dostęp ze wszystkich posiadanych urządzeń Apple.

Jak używać alternatywnego konta iCloud?

Uruchom aplikację Ustawienia na iPhonie i dotknij wizytówki Apple ID ze swoim imieniem i nazwiskiem widocznej w górnej części ekranu. Wybierz opcję Wyloguj się widoczną u dołu ekranu. Wprowadź swoje hasło Apple ID, aby wyłączyć Znajdź mój telefon i odłączyć telefon od tego konta iCloud. Następnie zaloguj się do nowego konta. Teraz usuń zdjęcia z iPhone’a. Kopie zdjęć nie zostaną usunięte ze starego konta iCloud.

Jak usunąć wszystkie zdjęcia z iPhone’a?

Obecnie nie ma możliwości natychmiastowego usunięcia wszystkich zdjęć, ale możesz użyć procesu usuwania wielu zdjęć na iPhonie, aby w ciągu kilku minut wyczyścić Rolkę z aparatu. Otwórz Rolkę z aparatu, a następnie dotknij zegara na ekranie, aby przewinąć do samej góry. Wybierz Wybierz. Przesuń palec od lewej do prawej w górnym rzędzie zdjęć, a następnie przeciągnij go w dół, aż dojdziesz do najnowszych, aby zaznaczyć wszystkie zdjęcia. Następnie kliknij ikonę Kosza.

Jak trwale usunąć zdjęcia z iPhone’a?

Usuwanie elementów z aplikacji Zdjęcia to tylko połowa procesu. Aby pozbyć się ich na dobre, musisz również wyczyścić je z folderu Ostatnio usunięte. W przeciwnym razie Twój iPhone usunie je automatycznie dopiero po 30 dniach.

Jak usunąć zdjęcia z iPhone’a, ale nie z iCloud?

 

2.5/5 - (11 votes)

SKOMENTUJ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.