Home Newsy Trzy sposoby na ochronę prywatności w iOS 13
Trzy sposoby na ochronę prywatności w iOS 13
0

Trzy sposoby na ochronę prywatności w iOS 13

0

Do tego, że iPhone to coś znacznie więcej niż telefon nie trzeba chyba nikogo przekonywać. To gadżet tak osobisty, że nie rozstajemy się z nim ani na chwilę i powierzamy mu swoje największe tajemnice – hasła, bardzo prywatne zdjęcia czy adresy miejsc, w których przebywamy. Czy wiesz, jak ochronić swoją prywatność?

Obroń się przed telemarketerami

Telemarketing robi się coraz bardziej dokuczliwy. Zwłaszcza, że wielu usługodawców oferując konkretne zniżki wymusza na nas zgody na przyjmowanie rozmów z ofertami sprzedaży usług i produktów. Jeśli używasz telefonów do celów prywatnych i kontaktuje się z tobą głównie rodzina, skorzystaj z nowej funkcjonalności jaką oferuje iOS 13 – blokady połączeń z nieznanych numerów. Jak to działa? Jeśli numeru, z którego przychodzi połącznie nie ma w książce adresowej twojego telefonu to połącznie zostanie przekazane na pocztę głosową.

Jak to włączyć?

Uruchom aplikację Ustawienia. Wybierz Telefon, następnie przejdź do sekcji Wyciszanie połączeń i blokowane kontakty. W polu Wyciszaj od nieznanych przesuń suwak na zielone pole i gotowe.

Ważne: dla Twojej wygodny połączenia z numerów na które ostatnio dzwoniłeś nie będą wyciszane, nawet jeśli nie ma ich zapisanych w książce telefonicznej. Nie musisz się więc obawiać, że osoba z którą się ostatnio kontaktowałeś nie będzie mogła się do ciebie dodzwonić.

Chroń informacje o swoim miejscu pobytu

Chyba każdy, kto dość aktywnie używa różnych aplikacji zauważył, że coraz więcej z nich do działania wymaga danych o lokalizacji użytkownika. Nawet takie, które z aktualnym położeniem telefonu nie mają nic wspólnego. Większość developerów nawet nie sili się na tłumaczenie, czemu tak jest i jak wykorzystują zebrane dane. Wraz z wprowadzeniem systemu iOS 13  Apple uczyniło krok, by użytkownicy mieli większą świadomość udostępniania swojej lokalizacji oraz większą nad tym kontrolę.

Do tej pory Usługi lokalizacji dla poszczególnych programów mogły pracować w trzech trybach: nigdy – aplikacja nigdy nie miała dostępu do lokalizacji; gdy używam aplikacji – aplikacja miała dostęp do lokalizacji, gdy z niej korzystałeś; zawsze – aplikacja mogła zbierać dane lokalizacji, nawet gdy z niej nie korzystałeś. W systemie iOS 13 dodano nowy tryb: zapytaj następnym razem –  przy każdym uruchomieniu aplikacji pojawia się pytanie, czy udzielasz jednorazowego dostępu do lokalizacji czy nie.

Jak to ustawić?

Uruchom aplikację Ustawienia. Wybierz Prywatność, następnie Usługi lokalizacji. Wyświetli się lista aplikacji, kliknij w tą, dla której ustawienia chcesz zmienić. Masz do wyboru 4 wspomniane wyżej opcje. Wybierz tą, którą uznasz za właściwą.

Ponieważ niektóre aplikacje próbują uzyskać dane o lokalizacji nie tylko za pomocą GPS, ale także za pomocą Bluetooth, w iOS 13 użytkownik może zablokować aplikacji dostęp i do tej technologii.

Jak to włączyć?

Uruchom aplikację Ustawienia. Wybierz Prywatność, następnie Bluetooth. Wyświetli się lista aplikacji, która żądała do niego dostępu. Przejrzyj ją uważnie i przy podejrzanych aplikacjach przesuń przełącznik na szare pole.

Wskazówka: Przy zmianie ustawień kieruj się rozsądkiem. W tym, że aplikacje nawigacyjne czy komunikacyjne korzystają z bluetooth nie ma nic złego, ale w jakim celu dostępu to tego modułu żąda Mc Donald’s albo Facebook?

Usuń dane o lokalizacji ze zdjęć

Wiele osób zapomina lub wręcz nie zdaje sobie sprawy z tego, ile informacji można odczytać ze zdjęcia. Bo w dzisiejszych czasach zdjęcie to nie tylko obraz. To także duża ilość metadanych standardu EXIF dołączonych do fotografii. Z tak zwanego nagłówka EXIF nawet kompletny komputerowy laik może odczytać informacje nie tylko o sprzęcie, jakim było wykonane zdjęcie, ale także o dokładnych współrzędnych GPS fotografowanego miejsca. Jeśli w serwisach społecznościowych lub randkowych udostępniasz dużo selfie wykonanych w domu lub w pracy, ustalenie dokładnego adresu tych miejsc jest równie łatwe, co przeczytanie papierowej wizytówki. Na szczęście iOS 13 pozwala dość łatwo zablokować udostępnianie lokalizacji.

Sposób pierwszy, radykalny.

Uruchom aplikację Ustawienia. Wybierz Prywatność, następnie Usługi lokalizacji. Z listy wybierz Aparat i zaznacz opcję Nigdy. Od teraz do zdjęć, które robisz nie będzie dołączana informacja o lokalizacji.

Ważne: Informacji o lokalizacji nie będzie miała także aplikacja Zdjęcia, więc nie będzie możliwe wyszukiwanie zdjęć na podstawie miejsca. Nie pokażą się one także na mapie.

Sposób drugi, kłopotliwy.

Uruchom aplikację Ustawienia. Wybierz Prywatność, następnie Usługi lokalizacji. Z listy wybierz Aparat i zaznacz opcję Zapytaj następnym razem. Od teraz po każdym uruchomieniu aplikacji Aparat, system zapyta czy udostępniać lokalizację, czy nie. Jeśli często robisz zdjęcia, może to być nieco irytujące.

Sposób trzeci, dla uważnych.

Nim udostępnisz zdjęcie za pomocą menu Udostępnij, kliknij w przycisk Opcje widoczny w górnej części ekranu. Następnie w sekcji Uwzględnij przesuń suwak na szare pole przy opcji Miejsce.

Ważne: Pamiętaj, że jest to wybór jednorazowy i przy kolejnym udostępnieniu będziesz musiał operację usunięcie lokalizacji powtórzyć.

Trzy sposoby na ochronę prywatności dzięki iOS 13