Home Artykuły iOS: jaka jest różnica pomiędzy poleceniem „odinstaluj” a „usuń” aplikację z iPhone’a
iOS: jaka jest różnica pomiędzy poleceniem „odinstaluj” a „usuń” aplikację z iPhone’a

iOS: jaka jest różnica pomiędzy poleceniem „odinstaluj” a „usuń” aplikację z iPhone’a

0

Jeśli kiedykolwiek uważnie przyglądałeś się ustawieniom w swoim iPhonie, być może zauważyłeś, że zainstalowane aplikacje można odinstalować lub usunąć. Ale czy zastanawiałeś się, jaka jest różnica między tymi dwoma działaniami i jak ją wykorzystać w praktyce? Dzięki odpowiedniemu używaniu tych funkcji możesz odzyskać sporo pamięci na swoim iPhonie.

Historia funkcji usuń i odinstaluj sięga systemu iOS 11, kiedy Apple przeprojektował system zarządzania pamięcią masową w iPhonie. Dodano wtedy funkcję Odinstaluj, która pozwala zwolnić miejsce na iPhonie w bardziej efektywny sposób. Ta opcja umożliwia usunięcie samej aplikacji, zachowując w pamięci iPhone’a jej dane i dokumenty. Opcjonalnie system iOS może to zrobić nawet automatycznie w przypadku dawno nieużywanych aplikacji, gdy kończy się wolne miejsce w pamięci iPhone’a. Natomiast funkcja usuń, usuwa aplikację oraz jej wszystkie dane.

Praktyczne wykorzystanie funkcji Odinstaluj aplikację z iPhone’a

Istnieją dwa sposoby aktywację funkcji Odinstaluj na iPhone: jeden automatyczny i jeden ręczny. Jeśli szukasz sposobu na odinstalowanie aplikacji z iPhone’a, gdy jest mało miejsca, bez angażowania się w ten proces, sposób automatyczny z pewnością ci się spodoba. Jeśli wolisz zarządzać i kontrolować, sposób ręczny będzie dla ciebie idealny. Bez wglądu na to, którą metodę wybierzesz, może odzyskać sporo miejsca.

Automatyczne odinstalowywanie aplikacji

Automatyczne odinstalowywanie aplikacji z iPhone’a możesz włączyć w dwóch miejscach w aplikacji Ustawienia.

Uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz Ogólne i iPhone (miejsce). W sekcji Zalecenia dotknij przycisku Włącz przy opcji Odinstaluj Nieużywane.

Uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz App Store. Przewiń ekran do samego dołu i przesuń w prawo suwak przy opcji Odinstaluj Nieużywane.

Uwaga: opcji odinstaluj nieużywane nie można wyłączyć na ekarnie Pamięć iPhone’a. Wyłączyć ją można wyłącznie na ekranie App Store, bez względu na ekran w którym opcję włączałeś.

Ręczne odinstalowywanie aplikacji

Jeśli nie chcesz, aby Twój iPhone sam odinstalowywał aplikacje bez powiadomienia, możesz odinstalowywać je ręcznie. Aby to zrobić uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz Ogólne i iPhone (miejsce). Teraz przewiń ekran w dół do listy zainstalowanych aplikacji i dotknij tej, którą chcesz odinstalować. Na kolejnym ekranie wybierz niebieską opcję Odinstaluj aplikację, i w wyskakującym okienku potwierdź swój wybór. System iOS usunie aplikację, ale dokumenty i dane pozostaną w pamięci iPhone’a.

Jak zainstalować ponownie odinstalowaną aplikację na iPhonie

Jeśli odinstalowałeś aplikację i teraz chcesz znowu zacząć z niej korzystać, wystarczy, że ją ponownie zainstalujesz. System rozpozna, że aplikacja była odinstalowana, a nie usunięta i powiąże z nią dane i dokumenty, które pozostały w pamięci iPhone’a. Aplikacja po zainstalowaniu będzie skonfigurowana, gotowa do pracy i w takim stanie, jak przed odinstalowaniem.

Aby ponownie zainstalować odinstalowaną aplikację:

Uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz Ogólne i iPhone (miejsce). Teraz przewiń ekran w dół do listy zainstalowanych aplikacji i dotknij tej, której dane chcesz odinstalować. Pamiętaj, że odinstalowane aplikacje, których dane wciąż są w pamięci iPhone’a bardzo łatwo poznać, po charakterystycznym symbolu chmury. Na kolejnym ekranie wybierz niebieską opcję Zainstaluj ponownie aplikację, i w wyskakującym okienku potwierdź swój wybór. System iOS zainstaluje aplikację i przywróci ją do stanu przed odinstalowaniem.

Usuwanie aplikacji

Aplikację (wraz z jej danymi) można usunąć na dwa sposoby:

wciśnij i przytrzymaj ikonę aplikacji na ekranie głównym lub w bibliotece aplikacji. Z menu szybkich akcji wybierz opcję Usuń aplikację. Następnie w oknie wyskakującym potwierdź swój zamiar wybierając Usuń aplikację.

– uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz Ogólne i iPhone (miejsce). Teraz przewiń ekran w dół do listy zainstalowanych aplikacji i dotknij tej, którą chcesz odinstalować. Na kolejnym ekranie wybierz czerwoną opcję Usuń aplikację, i w wyskakującym okienku potwierdź swój wybór. System iOS usunie aplikację wraz z jej dokumentami i danymi.

Kiedy odinstalować, a kiedy usunąć aplikację?

Jak wcześniej wspominałem, funkcja odinstalowania powoduje usunięcie samej aplikacji. W niektórych przypadkach takie działanie może nie zwolnić dużej ilości miejsca. Najlepszym przykładem są tutaj aplikacje do czytania ebooków i słuchania audiobooków. Jeśli masz w pamięci iPhone’a zapisanych dużo książek, usunięcie samej aplikacji nie zwolni wiele miejsca, bo najwięcej zajmują książki. Zupełnie inaczej jest z grami. Pliki aplikacji zajmują wiele miejsca, a dane np. postępy w grze bardzo mało. W tej sytuacji odinstalowanie ma sens. Zajmujące mało pamięci zapisy postępów pozostaną nienaruszone w pamięci iPhone’a, dzięki czemu po ponownym zainstalowaniu gry możesz wznowić grę od miejsca, w którym została przerwana. Jeśli zależy ci na zwolnieniu dużej ilości miejsca w pamięci iPhone’a, powinieneś odinstalować aplikacje, które same w sobie zajmują dużo miejsca. Aplikacje, które zapisują dużo zbędnych danych np. Instagram czy Facebook, warto raz na jakiś czas usunąć wraz z danymi i zainstalować na nowo.

Jak znaleźć i usunąć pliki z danymi odinstalowanych aplikacji na iPhonie

Jakiś czas temu odinstalowałeś aplikację planując, że kiedyś powrócisz do jej używania. Tymczasem okazała się zupełnie zbędna, lub zastąpiłeś ją inna lepszą aplikacją. A dokumenty i dane są dalej przechowywane na iPhonie mimo tego, że już ich nie potrzebujesz. Na całe szczęście można je łatwo usunąć.

Aby usunąć pliki z danymi odinstalowanych aplikacji:

Uruchom aplikację Ustawienia, następnie wybierz Ogólne i iPhone (miejsce). Teraz przewiń ekran w dół do listy zainstalowanych aplikacji i dotknij tej, której dane chcesz usunąć. Pamiętaj, że odinstalowane aplikacje, których dane wciąż są w pamięci iPhone’a bardzo łatwo poznać, po charakterystycznym symbolu chmury. Na kolejnym ekranie wybierz czerwoną opcję Usuń aplikację, i w wyskakującym okienku potwierdź swój wybór. System iOS usunie dokumentami i danymi, powiązane z tą aplikacją.

iOS: jaka jest różnica pomiędzy poleceniem „odinstaluj” a „usuń” aplikację z iPhone’a

 

 

tags: