Home Artykuły iOS 14 – Jak usunąć sugestie kontaktów z arkusza udostępniania
iOS 14 – Jak usunąć sugestie kontaktów z arkusza udostępniania

iOS 14 – Jak usunąć sugestie kontaktów z arkusza udostępniania

0

Arkusz udostępniania w iOS z założenia miał ułatwić korzystanie z iPhone’a. Dzięki inteligentnym podpowiedziom Siri, wysyłanie wiadomości i multimediów do przyjaciół, z którymi kontaktujemy się najczęściej miało być proste jak nigdy przedtem. Jednak nie da się ukryć, że działanie sztucznej inteligencji pozostawia nieco do życzenia i sugestie Siri czasami bywają mało trafne. Jednak można temu łatwo zaradzić.

Sugerowane kontakty pojawiają się w pierwszym wierszu arkusza udostępniania w postaci zdjęcia lub awataru kontaktu. Wybierane są przez Siri na podstawie tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z telefonu. Funkcja służy do błyskawicznego rozpoczynania rozmów lub wysyłania multimediów i innych plików do wybranych osób. Osoby wybiera Siri, korzystając ze sztucznej inteligencji. Niestety działanie tej funkcji bywa dalekie od ideału i bardzo często irytuje, zamiast pomagać. Klucze wyboru są różne. Mogą to być osoby, z którymi kontaktujemy się najczęściej, kontaktowaliśmy się ostatnio lub według Siri chcemy się skontaktować w tym momencie. Apple było tak pewne swojego pomysłu, że przez kilka wersji iOS nie można było tych sugestii usunąć ani wyłączyć. Sugerowane kontakty były widoczne, czy użytkownik tego chciał, czy nie. Na szczęście w iOS 14 sytuacje uległa zmianie i sugerowanych kontaktów można się z arkusza udostępniania pozbyć lub usunąć z sugestii wybrane osoby.

Jak usunąć wszystkie sugerowane kontakty z arkusza udostępniania

Aby wyłączyć wyświetlanie sugerowanych kontaktów w arkuszu udostępniania uruchom aplikację Ustawienia, a następnie wybierz Siri i wyszukiwanie. Na kolejnym ekranie przejdź do sekcji Sugestie Siri i przesuń w lewo przełącznik przy opcji Podczas udostępnienia. Gdy następnym razem uruchomisz arkusz udostepnienia, wiersz na którym znajdowały się sugerowane kontakty nie będzie widoczny.

 

Jak ukryć wybrane kontakty z arkusza udostępniania

Aby ukryć z listy wyświetlanych kontaktów wybrane osoby, wyświetl arkusz udostępniania, następnie wciśnij i przytrzymaj zdjęcie lub awatar kontaktu, który chcesz ukryć. Potem z menu kontekstowego wybierz opcję Sugeruj mniej.

 

Pamiętaj: opcja sugeruj mniej to nie to samo, co usuwanie kontaktów z arkusza udostępniania. Wybierając sugeruj mniej informujesz iOS, że nie kontaktujesz się z tą osobą tak często, jak uznaje to system i ten kontakt nie jest dla ciebie istotny. Nie zmienia to faktu, że osoba może zostać wyświetlona ponownie, jeśli wymienicie kilka wiadomości lub będą się zbliżały jej urodziny lub inne okazje do rozmowy.

Pamiętaj: za pomocą opcji sugeruj mniej nie należy też usuwać wszystkich kontaktów, w celu pozbycia się wiersza sugestii. Jeśli usuniesz wszystkie kontakty wiersz sugestii na danym moment zrobi się pusty. Jednak system wytypuje i wyświetli kolejne osoby, z którymi być może będziesz chciał się kontaktować i podczas kolejnego wywołanie arkusza udostępniania.

iOS 14 – Jak usunąć sugestie kontaktów z arkusza udostępniania

 

 

 

 

tags: