Home Artykuły Jak zdalnie usunąć iPhone’a z konta iCloud – poradnik
Jak zdalnie usunąć iPhone’a z konta iCloud – poradnik

Jak zdalnie usunąć iPhone’a z konta iCloud – poradnik

0

Urządzenia od Apple są ściśle powiązane z kontem ich użytkownika, które wymagane jest już przy pierwszej konfiguracji sprzętu. Każda osoba chcąca korzystać z nowego iPhone’a, iPada, czy MacBooka musi najpierw wylegitymować się loginem, czyli tak zwanym Apple ID oraz przypisanym do niego, prywatnym hasłem. Podanie tych informacji aktywuje urządzenie.

Praktyczny ekosystem Apple

Konto użytkownika rzecz jasna pozwala korzystać z wszelkich dobrodziejstw jakie niesie ze sobą cały ekosystem kalifornijskiej firmy, czyli udostępnianych w jego ramach usług i sklepów z poziomu skonfigurowanego urządzenia. Dzięki Apple ID możliwa jest także synchronizacja danych takich jak kontakty, czy kalendarze pomiędzy kilkoma urządzeniami dopisanymi do tego samego konta przy włączonej opcji iCloud. Takie rozwiązanie z jednej strony jest wygodne, choć potrafi także sprawić niemałe problemy w pewnej sytuacji.

Nowy właściciel, stare dane

Nagminnie zdarza się, że wciąż figurujący na konkretnym koncie iPhone wędruje do nowego właściciela, który chciałby skonfigurować go pod siebie, czyli przypisać smartfon do własnego Apple ID. Nie może tego zrobić, bowiem sprzęt do wymazania starych danych i przywrócenia ustawień fabrycznych wymaga podania Apple ID oraz hasła poprzedniego właściciela. Irytujące prawda?

Inną kwestią jest ta, że poprzednik sprzedaje lub oddaje urządzenie naszpikowane prywatnymi informacjami, a tym samym udostępnia je obcej osobie i naraża się na nieprzyjemności.

Zawartość i iPhone’a można usunąć zdalnie

Można by rzec, iż trudno jest wymazać dane z urządzenia, którego już nie posiadamy i usunąć je z konkretnego Apple ID. Na szczęście Apple oddało taką sposobność zdalnie. Wystarczy zalogować się z poziomu przeglądarki internetowej na prywatne konto w usłudze iCloud i tam udać się do usługi Znajdź Mój iPhone. Kiedy już urządzenie zostanie zlokalizowane wystarczy na nie kliknąć i wybrać opcję:

Wymaż – wszelkie dane z urządzenia zostaną usunięte

a następnie po zakończeniu tej czynności

Usuń z konta – urządzenie zostanie zapomniane dla danego Apple ID.

Te proste dwa kroki spowodują, że iPhone z czystą pamięcią na dane od podstaw będzie można skonfigurować pod nowe konto użytkownika.

Powyższe czynności można również przeprowadzić z poziomu innego urządzenia pracującego pod kontrolą systemu iOS dopisanego do konkretnego Apple ID. Wystarczy wówczas uruchomić aplikację Znajdź Mój iPhone i wykonać czynności wymienione powyżej. Oczywiście zlokalizowanie poszukiwanego sprzętu możliwe będzie jeśli ten połączony będzie z siecią internetową.

Jeśli ten tekst wciąż jest niejasny można udać się po wskazówki na stronę wsparcia technicznego Apple.

 

Jak zdalnie usunąć iPhone’a z konta iCloud – poradnik

Krzysztof Rozengarten Jestem tu, bo lubię :-)