Home Newsy Jak skopiować treść między urządzeniami Apple przy użyciu uniwersalnego schowka
Jak skopiować treść między urządzeniami Apple przy użyciu uniwersalnego schowka

Jak skopiować treść między urządzeniami Apple przy użyciu uniwersalnego schowka

0

Urządzenia Apple tworzą zgrany ekosystem, który pozwala na łatwą i efektywną pracę. Jedną z funkcji ułatwiających codzienne zadania jest uniwersalny schowek, który pozwala kopiować różne treści między urządzeniami działającymi pod kontrolą macOS i iOS.

Dzięki funkcji uniwersalny schowek możesz skopiować dowolny tekst, zdjęcie czy wideo na jednym ze swoich urządzeń Apple, a następnie wkleić go do aplikacji na innym urządzeniu. Aby korzystać z uniwersalnego schowka musisz mieć Maca wspierającego funkcję Continuity, z systemem 10.12 lub nowszym oraz iPhone’a lub iPad’a z systemem iOS 10 lub nowszym. Dodatkowo urządzenia muszą być zalogowane do iCloud przy użyciu tego samego Apple ID i być podłączone do tej samej sieci Wi-Fi.

Jak włączyć funkcję Uniwersalny Schowek

  1. Zaloguj swoje urządzenia do tej samej sieci Wi-Fi
  2. Włącz na swoich urządzeniach Bluetooh
    Mac: z menu Apple wybierz Preferencje systemowe > Bluetooh > Włącz Bluetooh

    iPhone / iPad: uruchom aplikację Ustawienia > Bluetooh > przesuń suwak na pozycję „zielony”.
  3. Włącz funkcję Handoff
    Mac: z menu Apple wybierz Preferencje systemowe > Ogólne > Zezwalaj na przekazywanie między tym komputerem Mac a urządzeniami iCloud

    iPhone / iPad: uruchom aplikację Ustawienia > Ogólne > Handoff > przesuń suwak na pozycję „zielony”.

    Apple Watch: uruchom aplikację Watch na iPhone, wybierz Mój zegarek > Ogólne > przejedź do pozycji Handoff i przesuń suwak na pozycję „zielony”

Jak korzystać z funkcji Uniwersalny Schowek

  1. Umieść swoje urządzenia w odległości nie większej niż 10 metrów od siebie.
  2. Skopiuj żądaną treść (1) tak, jak to zwykle robisz. Skopiowana treść zostanie zapisana w schowkach pobliskich urządzeń z aktywną funkcją Handoff.
  3. Wklej zawartość schowka (2) na dowolnym urządzeniu, tak jak to zwykle robisz.

Korzystając z Uniwersalnego Schowka pamiętaj, że:

– treść skopiowana do uniwersalnego schowka dostępna jest przez dość ograniczony czas i znika po kilku minutach

– zawartość uniwersalnego schowka nadpisujesz tak, jak w normalnym schowku i jedyną dostępną rzeczą jest najnowsza skopiowana treść