Home Artykuły 6 porad dotyczących prywatności zdjęć i filmów na telefonie iPhone
6 porad dotyczących prywatności zdjęć i filmów na telefonie iPhone

6 porad dotyczących prywatności zdjęć i filmów na telefonie iPhone

0

Dla wielu ludzi aparat w telefonie stał się podstawowym aparatem fotograficznym. Fotografujemy często i wszystko. W naszych telefonach są setki zdjęć, w tym zdjęć bardzo prywatnych. Różne zdjęcia udostępniamy także w internecie nie myśląc jak to może wpłynąć na prywatność. To niestety wielki błąd.

Większość ludzi nie zastanawia się lub zwyczajnie nie ma pojęcia o tym, jak wiele informacji dostępnych jest w plikach graficznych, które tak ochoczo udostępniamy wszystkim w internecie. Duża grupa osób nie chroni w żaden sposób zdjęć przechowywanych w telefonie. Także tych, które powinny być dostępne jedynie dla bardzo ograniczonego grona. Dlatego warto poświęcić kilka chwil i zastanowić się, jak ochronić naszą prywatność. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak zwiększyć bezpieczeństwo udostępniając i przechowując zdjęcia.

Wskazówka 1 Wyłącz geotagowanie zdjęć i filmów

Kiedy robisz zdjęcie lub film, dane o lokalizacji zapisywane są pliku. Gdy potem udostępniasz te zdjęcie lub nagranie wideo w internecie, każdy może sprawdzić, gdzie zostało zrobione. Tym sposobem ktoś może bez problemu zdobyć informację o twoim adresie czy miejscach, w których regularnie bywasz. Ze względów bezpieczeństwa lepiej nie udostępniać takich informacji i wyłączyć geotagowanie.

Aby wyłączyć geotagowanie zdjęć i filmów:

Uruchom aplikację Ustawienia i wybierz Prywatność. Następnie wybierz Usługi lokalizacji. Na liście aplikacji znajdź i kliknij w Aparat. Wybierz opcję Nigdy jeśli chcesz wyłączyć na stałe dodawania lokalizacji do zdjęć. Możesz też wybrać Zapytaj następnym razem. Wtedy, po każdym uruchomieniu aparatu system zapyta, czy chcesz dodać lokalizację do zdjęć.

Pamiętaj: wyłączenie geotagowania uniemożliwi wyszukiwania zdjęć po lokalizacji także w aplikacji Zdjęcia oraz spowoduje, że aplikacja Zdjęcia nie będzie pokazywać wspomnień z twojej bieżącej lokalizacji.

Wskazówka 2 Przed udostępnieniem zdjęcia usuń dane EXIF

Jeśli nie chcesz wyłączyć geotagowania na stałe, a twoim głównym celem jest nieudostępnienie danych o lokalizacji obcym osobom, możesz po prostu usunąć wszystkie dane EXIF ​​ze swoich zdjęć i filmów przed udostępnieniem. System iOS pozwala zrobić to w dość prosty sposób, bez potrzeby instalowania aplikacji firm trzecich.

Aby usunąć dane EXIF przed udostępnieniem zdjęcia:

Uruchom aplikację Zdjęcia, wybierz zdjęcia, które masz zamiar udostępnić i kliknij ikonę udostępniania. Na kracie udostępnienia kliknij widoczny na samej górze przycisk Opcje. Na karcie Opcje odszukaj sekcję Uwzględnij i przesuń przełączniki w lewo przy opcjach Miejsce i Wszystkie dane zdjęć. Kliknij Gotowe i udostępnij zdjęcia.

Porada 3 Wyłącz synchronizację swoich zdęć i filmów z iCloud

Jeśli synchronizujesz swoją bibliotekę zdjęć i filmów z iCloud to te materiały dostępne są na wszystkich urządzeniach, na których jesteś zalogowany swoim Apple ID. Jeśli udostępniasz domownikom lub współlokatorom swojego iPada, iPoda touch, czy Maca to mają dostęp do zdjęć z zapisanych na twoim iPhonie. Jeśli masz w domu Apple TV to zdjęcia dodatkowo będą dostępne z poziomu telewizora. Gdy zależy ci na maksymalnej prywatności to rozważ wyłącznie synchronizacji zdjęć z chmurą iCloud.

Aby wyłączyć synchronizację zdjęć z chmurą iCloud:

Uruchom aplikację Ustawienia i wybierz wizytówkę widoczną w górnej części ekranu. Następnie wybierz kolejno iCloud i Zdjęcia. Na kolejnym ekranie przesuń w lewo przełącznik przy opcji Zdjęcia iCloud.

Porada 4 Usuwaj skasowane zdjęcia i filmy

System iOS jest bardzo przyjazny dla użytkownika. Czasami wybacza mu błędne decyzje kosztem bezpieczeństwa. Pamiętaj, że wszystkie zdjęcia i filmy usunięte w aplikacji Zdjęcia nie są tak naprawdę usuwane, a jedynie przenoszone do folderu Ostatnio usunięte, skąd zostaną trwale usunięte dopiero po 30 dniach. Z jednej strony jest to bardzo wygodne, bo jeśli usuniesz jakieś zdjęcia przez przypadek to bez trudu możesz je odzyskać w ciągu 30 dni. Z drugiej strony, w ciągu 30 dni są dostępne zdjęcia, które być może chciałbyś jak najszybciej skasować. Na szczęście można ręcznie wymusić natychmiastowe usunięcie zdjęć.

Aby natychmiast skasować zdjęcia:

Uruchom aplikację Zdjęcia. Wybierz zdjęcia, których chcesz się pozbyć i skasuj je. Następnie przejdź do albumu Ostatnio usunięte, kliknij przycisk Wybierz widoczny w prawym górnym rogu ekranu, a następnie kliknij przycisk Usuń wszystko widoczny w lewym dolnym rogu ekranu. Zdjęcia zostaną bezpowrotnie usunięte.

Wskazówka 5 Ukryj wybrane zdjęcia i filmy w ukrytym albumie

Mało znanym sekretem iOS jest to, że możesz ukrywać wybrane zdjęcia i filmy w aplikacji Zdjęcia. Ukryte zdjęcia znikną z widoku Chwile, Lata i Kolekcje, a także nie będzie ich widać we wszystkich innych albumach, w których się pojawiają, za wyjątkiem albumu Ukryte.

Niestety album Ukryte nie jest chroniony hasłem, więc ma do niego dostęp każdy, kto wie, gdzie ten album się znajduje. Jednak można tez ukryć sam album Ukryte, co utrudni ciekawskim szperanie po telefonie.

Aby ukryć zdjęcie lub wideo:

Uruchom aplikację Zdjęcia i zaznacz zdjęcia, które chcesz ukryć. Następnie kliknij na ikonę udostępniania, aby wyświetlić arkusz udostępniania. Odszukaj i dotknij opcję Ukryj zdjęcie.

Aby ukryć album Ukryte:

Uruchom aplikację Ustawienia i wybierz Zdjęcia. Przesuń przełącznik w lewo przy opcji Album Ukryte.

Wskazówka 6 – zabezpiecz swoje zdjęcia i filmy za pomocą hasła

Jeśli chcesz porządnie ukryć niektóre zdjęcia i filmy, możesz skorzystać z programu Notatki. Jedną funkcji tej aplikacji jest zabezpieczenie wybranych notatek hasłem. Wystarczy, że dodasz do notatki zdjęcie, całość zabezpieczysz hasłem i gotowe.

Aby zabezpieczyć hasłem notatkę ze zdjęciem:

Uruchom aplikację Notatki. Następnie utwórz nową notatkę, dodaj do niej zdjęcie i zapisz notatkę. Przejdź do listy notatek i wciśnij i przytrzymaj notatkę ze zdjęciem. Z menu kontekstowego wybierz Zablokuj notatkę. Jeśli używasz funkcji blokady po raz pierwszy, zostaniesz poproszony o utworzenie hasła. Jeśli tak nie jest, musisz wprowadzić hasło, które już wprowadziłeś dla Notatek. Możesz także zdecydować się na używanie Touch ID lub Face ID do blokowania i odblokowywania notatek. Od tej pory żeby zobaczyć notatkę ze zdjęcie trzeba będzie podać hasło.

6 porad dotyczących prywatności zdjęć i filmów na telefonie iPhone

 

 

 

tags:

SKOMENTUJ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *